Wednesday, March 28, 2012

Projek Tiba-tiba - Bahagian 3: Shepard's Pie

Terima kasih saya ucapkan kepada mereka yang sentiasa memberi galakan kepada saya untuk terus memasak dan memblog untuk berkongsi resipi. Oleh kerana ramai yang menyuruh saya untuk menunjukan langkah demi langkah memasak dengan lebih teliti, saya pun dengan susah payahnya memegang iPhone sambil memasak. Tapi tak mengapa, saya sendiri rasa gembira juga dapat berkongsi dengan pembaca semua :)

Dalam entri kali ini saya sepatutnya berkongsi cara membuat Karaage. Tetapi disebabkan saya masih belum membeli ketulan ayam, jadi saya menggantikan Karaage dengan resipi yang lebih hebat iaitu Shepard's Pie (Pai Penggembala)! Oh, dengar nama makanan sahaja sudah terliur. Yummeh~!

Shepard's Pie: Hidangan untuk 3 - 4 orang

Kambing ada di dalam bekas berpenutup putih tu.

Bahan-bahan inti pai:
3 ulas Bawang Putih (potong kecil-kecil)
1 biji Bawang Besar (potong kecil-kecil)
Halia sebesar ibu jari (potong kecil-kecil)
Daging Kambing yang dihiris

Daging ini direbus semalaman terlebih dahulu dengan bawang putih, bawang merah, halia, kayu manis dan garam supaya ianya lebih lembut dan bau hanyirnya hilang.

1½ biji lobak merah dihiris
1 tin Kacang Pea Ayam Brands (230g)
1 kiub pati ikan bilis Knorr
1 cawan air panas
1 sudu Tepung Jagung
Sedikit serbuk Mixed Spice
Sedikit minyak zaitun untuk menumis

Cara-caranya:

1. Larutkan kiub pati ikan bilis dalam air panas dan biarkan dahulu.
2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali api sederhana, tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia sehingga naik baunya.


3. Sambil menumis, saya masak daging kambing yang telah dihiris tadi. Sekiranya daging kambing anda telah betul-betul masak, empuk atau telah benar-benar nyahbeku, boleh tinggalkan langkah ini.


4. Apabila bahan menumis telah naik baunya, masukan lobak merah dan kacang pea. Biarkan sayur masak seketika.

5. Masukan air larutan pati ikan bilis tadi ke dalam inti pie. Kacau seketika kemudian masukan daging kambing.
6. Bedakkan sedikit dengan serbuk Mixed Spice dan kacau lagi.

7. Masukan tepung jagung supaya ianya menjadi likat. Andai terlalu melekit, boleh tambah air.


8. Bila sudah sebati, lobak telah lembut, bau juga sudah naik, anda bolehlah hidangkan inti pie ini di dalam mangkuk.

Bau inti pai ini teramat sangatlah sedap...

Boleh makan begini sahaja kalau dah tak sabar. Kalau boleh sabar lagi, mari kita buat topi untuk pai pula :)

Bahan-bahan:
1 biji Bawang Besar (hiris kecil-kecil)
7 biji Kentang saiz kecil
Keju Mozzarella yang telah diparut (ikut suka)
Sedikit marjerin
Sedikit lada hitam yang telah ditumbuk
Sedikit minyak zaitun untuk menumis

Cara-caranya:
1. Panaskan ketuhar 200 darjah celcius selama 10 minit.
2. Rebus kentang yang telah dibuang kulit selama 30 minit/ sehingga empuk.
3. Sementara menunggu kentang lembut, panaskan kuali, tuangkan sedikit minyak zaitun dan tumis bawang besar sehingga warnanya perang-keperangan.
4. Angkat bawang dan ketepikan dahulu.
5. Apabila kentang sudah empuk, tuskan. Lenyek kentang bersama bawang yang telah digoreng, parutan keju Mozzarella, lada hitam.

Bahan untuk dilenyek bersama, tapi tiada lada hitam dalam ni kerana saya malas mahu menumbuk lada hitam. Maafkan saya~~

5. Sekiranya terlalu kering/ keras, tambahkan sedikit mentega/ marjerin (susu pun boleh juga) untuk melembutkannya.
6. Apabila sudah sebati, ratakan adunan kentang lenyek di atas inti pie. Anda boleh gunakan garfu untuk mencorakkan "topi" pie ini.


Inilah rupa Shepard's Pie yang sudah separa siap. Langkah seterusnya, masukan ke dalam ketuhar selama 20 minit. Huhuhu~ Laparnya...

Nota:
- Disebabkan saya gagal untuk mencari minced mutton di pasaraya, saya menggunakan daging kambing rebus yang dibawa dari rumah. Itu pun mama saya yang rebuskan terlebih dahulu sebelum dia membuat Nasi Daging. Kebetulan sahaja ada, saya memang bertuah!
- Kalau ada celery, saya yakin pai ini akan bertambah sedap. Tapi pasar raya di hadapan rumah sangat terhad pilihan sayurnya, jadi saya pakai apa yang ada sahaja.
- Keju Mozzarella boleh digantikan dengan Parmesan juga.
- Sekali lagi ingin saya ingatkan, ketuhar di rumah saya ini sudah uzur dan mungkin masa dan suhu memasak adalah tidak tepat. Untuk kebaikan bersama, saya sarankan anda Google dan buat research sedikit terlebih dahulu sebelum memasak.
- Saya menghabiskan 2 jam untuk menyiapkan pai ini sendirian. Memasak itu terapi yang melegakan tetapi pada masa yang sama juga ianya memenatkan.
- Ada kawan saya yang mengatakan pai ini kurang masin. Saya sendiri tidak gunakan garam dalam masak. Jadi kalau anda sukakan masin, bolehlah tambah garam ya.

Selamat Mencuba! :)

Tuesday, March 20, 2012

Projek Hujung Minggu - Bahagian 2: Chicken Pot Pie

Keesokan harinya, misi utama kami baru sahaja bermula. Setelah sekian lama ingin membuat Chicken Pot Pie (Pai Periuk Ayam), dan saat yang dinantikan telah tiba! Muahahaha! Baiklah, mari kita mula!

Ini adalah bahan-bahannya, separuh daripada ini adalah bahan untuk Lasagna. Oops! Spoiler!

Chicken Pot Pie: Hidangan untuk 3 - 4 orang

Bahan-bahan yang diperlukan:
Chicken Stew:
Filet ayam yang dipotong kecil (perap dengan lada hitam dan garam)
1 Tin Sos Prego Keju dan Herba
2 biji Bawang Merah (hiris)
3 ulas Bawang Putih (hiris)
Halia sebesar ibu jari (hiris)
½ tin Cendawan Butang (potong dadu)
6 biji Kentang saiz sederhana
½ batang lobak (dipotong dadu)
½ pokok Brokoli (dipotong dalam saiz kecil)
Mentega/ Marjerin untuk memasak
1 cawan air
Keju Mozzarella (parut)
Sedikit serbuk Mixed Spice

Cara-cara:
1. Hidupkan api (sederhana), masukkan mentega/ marjerin ke dalam kuali.
2. Masak ayam yang telah diperap terlebih dahulu, selepas masak, angkat ayam dan ketepikan dahulu.
3. Tumis halia, bawang merah, bawang putih sehingga naik baunya.
4. Masukan sos pasta Prego Keju dan Herba dan panaskan seketika, "bedakkan" sedikit serbuk Mixed Spice. Bila sudah panas, masukan secawan air dan kacau (kepada mereka yang tidak suka kuah cair boleh tinggalkan langkah ini.
5. Masukan lobak, cendawan butang, kentang dan brokoli. Tutup periuk, perlahankan api dan biarkan sayur masak lebih kurang dalam 10 minit. Benchmark saya ialah kentang, saya akan pastikan ianya betul-betul empuk.
6. Akhir sekali, masukan ayam dan kacau. Akhir sekali tutup api dan Chicken Stew anda dah siap!
7. Hidangkan dalam mangkuk dan taburkan keju mozzarella untuk langkah seterusnya.
8. Anda boleh makan begini sahaja kalau dah tak sabar.

Pastikan anda sentiasa kacau supaya sayur tidak melekat pada dasar periuk

Jejari biskut:
Tepung gandum
Mentega/ Marjerin
Air sejuk
1 biji Telur Gred C (dipukul)

Cara-cara:
1. Panaskan ketuhar dalam 200 darjah celcius selama 10 minit.
2. Gaulkan mentega dan tepung gandum supaya ianya bersatu.
3. Masukan air sejuk sedikit demi sedikit sambil kacau adunan.
4. Bila ianya sudah membentuk doh, anda boleh mula uli secara memanjang dengan menggunakan rolling pin.
5. Potong doh yang telah nipis (ketebalan dalam (0.5cm)
6. Susun doh jejari di atas mangkuk. Ini bergantung kepada kreativiti anda. Kalau rajin boleh anyam tikar atas tu.
7. Sapukan telur yang telah dipukul atas doh jejari.
8. Bila sudah siap, masukan ke dalam ketuhar dan masak dalam masa 20 minit.
9. Dah siap dan anda boleh menikmati Chicken Pot Pie anda!

Baca doa makan dulu!

Nota:
- Ini adalah kali pertama saya mencuba resipi ini. Jadi saya rasa amat bangga untuk berkongsi dengan anda versi Chicken Pot Pie saya sendiri. Menurut Chef Micheal Smith dari rancangannya Chef at Home,

... anda tidak perlukan resipi. Apa yang anda perlukan hanyalah kreativiti dalam memasak...
Sangat positif kan?

- Saya tiada nilai anggaran untuk membuat doh, biasanya memang agak-agak sahaja. Maafkan saya.
- Chicken Pot Pie asalnya dihidangkan dengan doh yang sebenarnya adalah roti di atas, tapi saya masih belum cukup pakar dalam membuat roti. Jadi saya ubah resipi ikut kemahiran saya.
- Saya memang tidak mahu guna garam terlalu banyak, cukuplah ada pada ayam yang sudah diperap.
- Kalau mahu Chicken Stew yang lebih meriah, boleh masukan celery, kubis bunga, peas, dan lain-lain.
- Keju Mozzarella boleh ditaburkan ikut tahap fanatiknya anda terhadap keju.
- Andai anda tidak mahu jejari biskut, makan bersama roti biasa juga sudah cukup enak.
- Ketuhar di rumah saya sudah terlalu uzur sebenarnya, umurnya mencecah 10 tahun dan sudah banyak jasanya. Ketika membakar Chicken Pot Pie ini, pada mulanya ketuhar ini hidup. Tetapi selepas beberapa minit ianya mati semula. Saya terpaksa memerhatikan biskut jejari sehingga ianya masak dengan tabah. Jadi ingin saya nasihatkan kepada pembaca supaya pastikan biskut jejari dan Chicken Stew anda tidak rentung ketika berada dalam ketuhar. Pendek kata, suhu dan masa memasak adalah tidak tepat sama sekali. Maafkan saya sekali lagi. Huhuhu~
- Saya dan Ice kelaparan ketika menunggu masakan ini siap sepenuhnya, oleh itu kami membuat Chicken Karage sebagai alas perut. Oops, spoiler lagi!

Selamat mencuba!

Projek Hujung Minggu - Bahagian 1: Roti John

Setiap kali sesi rakam suara bersama Ice, saya dan dia akan sentiasa berbual mengenai makanan sehingga terliur. Saya teramat sangtlah mahu cuba memasak Shepard's Pie manakala Ice pula sangat-sangat idamkan Pavlava. Kami akan google imej makanan dan menjerit bersama-sama apabila menyaksikan porno makanan yang menggoda. Hohoho…

Sebelum itu biarlah saya perkenalkan sedikit sebanyak tentang Ice. Ice (sudah tentu bukan nama sebenar) merupakan seorang penggemar makanan dan pembeli Roasted Chicken Sub yang tegar. Dia amat menggilai Ranch Dressing dewasa ini dan akan menghabiskan subnya sehingga menjilat jari.

Pada hujung minggu lepas, Ice bertandang ke rumah saya kerana kebosanan. Oleh kerana saya juga mencari kawan untuk makan bersama, jadi Ice memanglah calon yang sesuai.

Ice tiba di rumah saya selepas Maghrib dengan membawa segala kelengkapan untuk bermalam di rumah. Kami berbual seketika sehinggalah Ice mengatakan dia lapar, saya dengan segeranya terus teringatkan Roti John yang amat mudah untuk disediakan dan amatlah sedap. Mari kita masak!

Roti John: Hidangan untuk 2 orang

Bahan-bahan untuk Roti John:
2 keping Roti
1 ulas Bawang Merah
2 biji Telur Gred C
Ketulan Ayam yang telah diperap bersama lada hitam dan garam
Marjerin/ Mentega
Sedikit mayonis (sedikit sahaja!)

Cara-cara:
1. Sapukan marjerin/ mentega pada sebelah permukaan roti dan bakar seketika dalam beberapa saat.
2. Hidupkan api, api sederhana sudah memadai. Masukan sedikit mentega/ marjerin ke dalam kuali. Apabila kuali cukup panas, masukan ayam yang telah diperap dan goreng seketika. Lepas ayam sudah masak, ketepikan.
3. Pukul telur sehingga sebati, kemudian campurkan bawang merah, mayonis dan ayam yang telah dimasak tadi.
4. Masukan telur dan bahan-bahan yang telah dicampur bersama ke dalam kuali.
5. Ketika telur sedang masak, tampalkan roti di atas permukaan telur yang masih mentah.
6. Biarkan ianya sehingga warna telur menjadi sedikit keperangan.
7. Angkat roti john yang telah siap dan dah boleh makan.
8. Sesuai dimakan bersama sos cili, sos lada hitam dan apa-apa sos yang menjadi kegemaran anda.

Beginilah rupa ayam yang sudah dimasak terlebih dahulu

Nota:
- Ayam boleh digantikan dengan daging, sardin atau tuna.
- Saya biasanya akan masak ayam terlebih dahulu untuk mengelakkan ayam mentah. Nanti sakit perut susah pula.
- Sengaja saya menggantikan minyak dengan marjerin/ mentega. Ini kerana bila masak menggunakan marjerin/ mentega, bau makanan akan lebih wangi.
- Mayonis digunakan dalam membuat telur dadar untuk menjadikan ianya lebih gebu.
- Anda juga boleh menggunakan hirisan timun, tomato, salad, bawang atau apa sahaja untuk dimakan bersama Roti John ini.
- Tiada gambar untuk Roti John ini kerana kami terlalu lapar dan terus makan :p

Selamat mencuba!

Strava is Onz!

Hello and how are you guys? Is there anyone really blog these days? I have no idea. It's 2018 and I can't believe I still write an...