Saturday, June 9, 2012

Projek Hujung Minggu - Bahagian 12: Onion Rings

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Dapur saya berasap kembali wahahaha!

Rindunya untuk memasak setelah hampir dua minggu Projek Hujung Minggu berehat. Saya kini kembali beraksi!

Oleh kerana saya agak kebuntuan dan tidak tahu apa yang patut saya masak untuk Projek Hujung Minggu kali ini, jadi saya memilih untuk membuat Onion Rings (Gegelang/ Cecincin Bawang) Betul ke ni?

Onion Rings ialah makanan ringan yang amat sedap dan amat mudah untuk disediakan. Dah baca ini silalah cuba ya. :D Mari kita mulakan!

Onion Rings: Hidangan untuk 3 - 4 orang


Bahan-bahannya:
2 biji Bawang Holland (dihiris dan dileraikan)
2 sudu besar Tepung Gandum
3 sudu besar Tepung Cucur Bawang Adabi
2 sudu besar Tepung Jagung
250ml Ice Cream Soda
Minyak untuk memasak

Cara-caranya:

1. Gaulkan kesemua tepung dan masukan aiskrim soda.

2. Apabila adunan sudah sebati, boleh celup bawang dalam adunan ini.

3. Panaskan minyak dalam kuali, dan bolehlah goreng sehingga warnanya keperangan.

Nota:
- Saya menggunakan aiskrim soda kerana tidak ada serbuk penaik/ serbuk bikarbonat/ tepung naik sendiri
- Pastikan adunan tepung tidak terlalu cair, jika tidak, ianya tidak akan melekat pada bawang
- Onion rings seelok-eloknya digoreng dalam minyak yang penuh dan panas
- Kalau anda suka, boleh salutkan dengan bread crumbs. Pada mulanya saya ingin guna bread crumbs juga, tapi tak jumpa pula di pasaraya
- Selepas ini anda tidak perlu menghabiskan wang untuk membeli Onion Rings di restoran segera, buat sendiri lebih menguntungkan dan boleh makan sampai insaf
- Ada banyak versi resipi Onion Rings ini. Jika anda ikut resipi saya ini, rasanya sedikit manis dan wangi
- Kalau anda mahu masin sila masukan garam ya


Selamat mencuba! (Sambil gigit Onion Rings: Krap~ Rangupnya! :)

Thursday, June 7, 2012

Conteng-conteng Lampu!

Inilah dia lampu yang telah siap saya conteng. Ingin baca perincian tentang lampu ini? Silalah klik di sini.


Cantik tak? Selepas ini, saya harap dapur akan berasap semula :)

Monday, June 4, 2012

Kak Ros dalam Fokus SPM!

Asalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Dapatkan majalah Fokus SPM keluaran Jun 2012!

 Modul Pelajar Menengah Intelek dan Berkarisma :D


Kenapa? Sebab ada kisah Kak Ros dalam ruangan Kerjaya Impian dalam tu! Dapatkannya sekarang! :)

Sunday, May 27, 2012

Projek Hujung Minggu Berehat Seketika

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Dengan ini saya ingin umumkan, Projek Hujung Minggu akan berehat buat sementara waktu kerana saya sedang sibuk melukis (dan menghadiri jemputan walimatulurus dari teman-teman sepejabat).

Jangan risau, Projek Hujung Minggu akan kembali sebaik sahaja proses sketching, inking, dan marker rendering siap. 

Buku-buku berjoget riang :D

Itu bukanlah meja, tetapi kotak berlampu untuk tujuan menekap. Saya mencilok ini sebentar dari studio. Doakan saya tidak dijangkiti penyakit malas, huhuhu...

Saya sedang menghasilkan kartun editorial yang tidak pernah saya hasilkan sebelum ini, menconteng lampu IKEA yang telah lama tertangguh, membuat komik, dan membaca buku. 

Siapa kata penulis skrip hanya boleh berfikir, menaip dan menulis sahaja? :p

Wednesday, May 23, 2012

Projek Tiba-tiba - Bahagian 11: Pasta Goreng Berhantu

Hari ini saya tiba-tiba sahaja sudah jelak makan makanan kedai. Lagipun harga makanan semakin mahal. Nampaknya lepas ini kena adakan kempen membawa makanan dari rumah. Huhuhu. Pagi ini saya buka peti sejuk dan nampaknya bahan amat terhad. Dengan menggunakan kreativiti, saya persembahkan, Pasta Goreng Berhantu! Muahahaha! (gelak jahat)

Pasta goreng? Makanan fusion apakah ini? Mengarut bunyinya, kalau orang Itali tahu, pasti akan rasa makanan asasi mereka ini dicabul. Ngeh ngeh. Saya kesengalan sedikit hari ini, bak kata orang sekarang "weng". Dah! Dah! Masa memasak sudah tiba!

Pasta Goreng Berhantu: Hidangan untuk 2 - 3 orang

Bahan-bahannya:
1½ sudu besar Cili Mesin
5 biji Cili Api
1 sudu besar Sos Tomato
½ Fish Cake
⅙ Kubis (dipotong halus)
Pasta Fettucinne untuk 2 orang makan
1 biji Telur
Sedikit minyak zaitun untuk memasak

Cara-caranya:

1. Rebus pasta terlebih dahulu sehingga ianya betul-betul lembut, kemudian tuskan.

 2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng cili api bersama fish cake. Kemudian ketepikan dahulu.


 3. Masak cili mesin sehingga naik baunya.

4. Selepas itu, masukan telur dan kacau semua.


 5. Sos tomato pula, kacau lagi.

 4. Masukkan pasta yang telah direbuskan tadi. Akhir sekali masukkan kubis dan gaul sehingga semua sebati.

5. Dah siap! Disebabkan banyak, saya mahu makan sedikit untuk sarapan.

Nota:
- Fish cake digoreng sebab mahu ia rangup konon-kononnya. Ini Effa yang ajar :p
- Saya menggunakan cili api kerana saya dan Effa memang suka pedas. Jika anda tidak mahu, janganlah masukkan. Disebabkan cili api itulah membuatkan mulut saya macam naga. Fuh~ (sambil tiup keluar api)
- Anda boleh menggunakan pasta bentuk lain kalau merasakan fettucinne itu membosankan
- Pasta akan mengembang selepas direbus. Jadi jangan terkejut jika daripada 2 orang makan boleh jadi ke 4 orang makan
- Kenapa saya panggil ini pasta goreng berhantu? Sebab dalam keluarga saya kalau sesuatu makanan rasanya terlalu pedas akan dipanggil berhantu. Satu ketika dahulu, saya dan adik cuba masak nasi goreng, oleh kerana kami tidak pandai mengagak cili, jadi rasanya pedas sehingga berhantu. Wahaha~
- Sekali lagi saya memohon maaf atas kedaifan bahan-bahan yang saya gunakan. Maklumlah orang bujang, talekan sahaja apa yang ada. (Alasan ini sangatlah tak valid)

Yang bekas makanan warna merah jambu itu Effa punya. Saya yang sebelah kanan :D

Oh pedasnya! Tiba-tiba sakit perut makan pedas di pagi hari. Selamat mencuba!

*Lari*

Sunday, May 20, 2012

Projek Hujung Minggu - Bahagian 10: Begedil

Apakah nama makanan yang diperbuat daripada ubi kentang lenyek
a. Begedil
b. Pergedil
c. Burger-dil
d. Berdegil (Ini sangat trolling)

Hmm, saya pun kurang pasti yang mana satukah ejaan sebenar. Tapi saya selesa memanggil makanan ini begedil. Saya tidak tahu hendak mengkategorikan begedil ini sebagai lauk atau kuih. Hmm, tak kisahlah. Mari kita mula!

Begedil: Hidangan untuk 4 - 5 orang

Bahan-bahan:

4 biji Ubi Kentang
1 batang Lobak Merah (diparut)
1 tangkai Daun Sup (dihiris)
1 tangkai Daun Bawang (dihiris)
2 paket Lada Hitam Mc Donald's
1 biji Telur Ayam (dipukul)
Air untuk merebus
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1. Rebuskan ubi kentang selama 15 minit dalam periuk sehingga empuk.

2. Apabila kentang sudah empuk, tuskan kentang dari periuk. Lenyekkan kentang, masukkan lobak merah, daun bawang, daun sup dan serbuk lada hitam. Gaulkan sehingga nampak cantik.

3. Dengan menggunakan tangan, ambil adunan kentang dan bentukkan bulat-bulat ikut saiz yang anda mahukan. 

4. Sementara itu, panaskan minyak dalam api sederhana. Celupkan begedil dalam telur yang telah dipukul. 

5. Apabila kuali sudah cukup panas, goreng begedil sehingga warnanya perang keemasan. 

6. Sudah siap!

Nota:
- Saya ingin memesan kepada semua pembaca, hati-hati ketika memasak terutamanya bila anda mengendalikan sesuatu yang panas. Be extra careful ok?
- Pada zaman dahulu, saiz begedil amatlah besar. Lebih kurang sebesar penumbuk. Makan sebiji sahaja sudah kenyang. Tapi sekarang jika anda makan di restoran, saiznya semakin kecil :(
- Kalau anda menguli begedil mengikut saiz yang saya buat, anda akan dapat sebanyak 15 biji
- Saya sepatutnya masukkan hirisan ayam atau daging sekali, tetapi disebabkan saya kesuntukan bahan, maka ini sahajalah yang ada
- Saya menyarankan anda untuk menggunakan daging serunding. Rasanya amat lain sekali kerana serunding itu sendiri sudah berempah. Apabila mengunyah begedil serunding, ada rasa "Eid-ul Fitri Explosion" dalam mulut. Apatah lagi kalau berada di perantauan dan tidak dapat balik raya, mesti terharu. (Ok, ok I'm exaggerating :p Enough!)
- Ada juga yang suka menyalut begedil yang telah dicelup telur ke dalam bread crumbs untuk menambah kerangupannya
- Begedil ini kebiasaannya enak dimakan bersama soto, kalau makan dengan nasi panas sedap juga!

Selamat mencuba! :)

Friday, May 18, 2012

Projek Tiba-tiba - Bahagian 9: Sup Ketam

Baru-baru ini nyamuk Aedes menyerang studio kami. Ramai yang jatuh sakit dan dikejarkan ke hospital kerana demam denggi. Studio kami juga telah membuat gotong-royong membersihkan kawasan yang berair (surau/ bilik mandi/ tandas) dan fogging dalaman untuk membunuh nyamuk. Jangan pandang remeh terhadap isu ini ya, kerana demam denggi itu bahaya dan boleh membunuh.

Semalam Yuki bertanya kepada saya bagaimanakah caranya untuk memasak sup ketam. Saya sendiri pun tidak pernah cuba kerana merasakan agak leceh untuk memakan ketam. Lantas saya terus google dan mencari resipinya. Oleh kerana Yuki takut masakannya tidak menjadi, saya dengan suka hatinya mengatakan bahawa saya akan cuba untuk masak terlebih dahulu dan akan bawa ke studio esok untuk merasa.

Apa kaitan demam Denggi dan Sup Ketam? Ha, Yuki memberitahu saya bahawa ketam dipercayai boleh mengubati demam denggi. Arwah atuk saya pernah memberitahu petua ini, tetapi saya tidak pernah mengkaji pula keberkesanan ketam dalam mengubati penyakit demam denggi. Hmm, tak sangka orang Cina dan Melayu punya petua yang sama :)


Oleh itu, entri ini didedikasikan khas buat Yuki dan orang-orang yang dijangkiti demam denggi.

Sup Ketam: Hidangan untuk 2 – 3 orang

Bahan-bahan:

Akhirnya lesung batu itu tidak digunakan...

1 biji Bawang Besar (dihiris halus)
3 ulas Bawang Putih (dihiris halus)
Halia sebesar ibu jari (dihiris halus)

Rempah untuk menumis dan sup bunjut itu untuk sup kemudian

1 pek rempah Sup Tulang Adabi

Saya rasa ketam ini sangat cantik

2 ekor Ketam (dibersihkan dan dibelah dua)

2 batang Lobak Merah (dihiris)
4 biji Kentang (dipotong dadu)
2 tangkai Daun Bawang (dihiris)
2 tangkai Daun Sup (dihiris)
1 biji Telur (dipukul)
4 cawan Air
1 sudu besar Minyak Zaitun
Garam secukup rasa

Boleh dicilok di Mc Donald's
2 pek Lada Hitam Mc Donalds

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam periuk dengan api sederhana. Apabila sudah panas, tumis hirisan bawang putih, bawang besar, halia, dan semua rempah sehingga naik baunya.

2. Masukkan air dan sup bunjut. Jangan lupa masukkan garam dan serbuk lada hitam juga.

3. Masukkan lobak merah.

4. Masukkan kentang. Tutup periuk dan biarkan selama 10 minit, api sederhana sudah memadai. Selepas 10 minit, masukkan ketam dan telur, kacau sup.

5. Apabila kentang sudah empuk, masukkan daun sup dan daun bawang dan kacau.

6. Sedia untuk dihidangkan.

 Nota:
- Saya mahu menggunakan celery tetapi disebabkan bahan-bahan yang dijual di pasaraya berdekatan rumah agak terhad, jadi saya pakai sahaja sayur yang ada
- Disebabkan saya memasak untuk orang, jadi saya memasukkan garam. Dalam 2 sudu kecil KFC sahaja. Untuk pengetahuan anda, makanan laut sudah punya perasa dan garamnya yang tersendiri, jadi tak perlu masukkan terlalu banyak garamnya
- Kepada mereka yang sukakan pedas, bolehlah masukkan cili api
- Boleh tambah bawang goreng sebelum dihidangkan
- Sesuai dihidangkan bersama nasi panas


Percayalah, ini teramat sangatlah sedap!

Selamat mencuba! :)

Monday, May 14, 2012

Figura Mini Upin & Ipin

Berita gembira buat semua peminat Upin & Ipin!

Dapatkan mini figura Upin & Ipin dengan setiap pembelian Upin & Ipin Meal di KFC mulai 14hb Mei ini.



Figura setinggi 3 inci yang comel ini mempunyai 4 rekabentuk berbeza dan setiap satunya dipasarkan pada tarikh yang berbeza. 


Playful Upin : 14 Mei 2012 – 23 Mei 2012
Happy Ipin : 24 Mei 2012 – 2 Jun 2012
Defender Upin : 3 Jun 2012 – 11 Jun 2012
Striker Ipin : 12 Jun 2012 – 20 Jun 2012

Kumpulkan kesemuanya! :)

Wednesday, May 9, 2012

Broga Tiba-tiba

Ahad lepas, saya dan dua orang rakan dengan secara tiba-tibanya ingin mendaki di Bukit Broga. Saya menerima sms daripada Fiezi pada jam 1:12 am sebaik sahaja pulang dari Istana Budaya. Tanpa memikirkan penat dan rehat yang tidak cukup, saya terus bersetuju untuk turut serta.


1.7km je, taklah jauh mana. Tapi bila mendaki termengah-mengah juga.

Kami bertiga yang buat kerja gila. Dari kiri: Nell, saya dan Fiezi

Inilah kali pertama saya mendaki Bukit Broga. Sudah lama tidak mendaki. Kali terakhir saya mendaki ialah semasa di UiTM melaka dahulu. Masa "muda-muda" dulu bolehlah daki Gunung Ledang, sekarang ni mendaki bukit sahaja sudah terasa pancit. (Heh, macamlah tua sangat :p)

Pandangan dari puncak kedua. (Hmm, betul ke apa yang saya tulis ni? Kepada mereka yang pernah naik akan faham kot. Ngeh ngeh...)

Pemandangan di Broga sungguh indah. Tetapi disebabkan terlalu ramai pula orang yang mendaki bukit ini dan terasa sedikit aneh. Ramai sangat macam nak tengok wayang pula. Hahaha… 


Gambar ini dirakam oleh saya dan diedit dengan menggunakan effect "Magic Hour" tetapi tahap  intensity effect ini saya kurangkan sebanyak 50%. Kalaulah ada DSLR, lagi best. Tapi kalau nak daki dan bawa DSLR sekali macam berat pula. Huhuhu...

 Saya menyuruh Nell untuk mengambil gambar saya membaca di Broga. Lepas ini saya ingin buat koleksi self-portrait: membaca. Saya memang sentiasa membawa bahan bacaan ke mana-mana sahaja saya pergi dan buku yang saya bawa ketika itu ialah Ketupat Cinta Musim Kedua. Fiezi mengejek saya kerana masih sempat lagi membuat kempen membaca di atas bukit. Hahaha... Kalau masa itu saya membawa kamus, maka kamuslah yang saya baca.

Nell yang terlebih gembira. Saya amat suka komposisi gambar ini. Nell, cepat berterima kasih kat aku!


Harap dapat mendaki lagi selepas ini. Yang Berhormat Fiezi, sila jalankan tanggungjawab anda! :p

*Gambar-gambar ini dirakan dengan menggunakan iPhone saya dan kemudian saya edit dengan menggunakan applikasi camera+. 

Monday, May 7, 2012

Projek Hujung Minggu - Bahagian 8: Grilled Cheese Sandwich


Maafkan saya kerana tidak kosisten dalam melaksanakan Projek Hujung Minggu. Nampaknya saya sudah berhutang sebanyak dua buah resipi buat pembaca. Maafkan saya, saya amat sibuk baru-baru ini.

Resipi kali ini mudah sahaja, Grilled Cheese Sandwich yang enak, mudah dan cepat disediakan. Sesuai untuk mereka yang sibuk dan sentiasa mengejar masa (macam saya :p).

Grilled Cheese Sandwich: 1 orang makan

Bahan-bahannya:
2 keping Roti
1 keping Keju
Mentega 

Cara-caranya:

 1. Cairkan mentega dalam kuali, api perlahan sudah memadai.

2. Ambil sekeping roti dan bakar ia sehingga garing.

3. Letakkan keju di atas roti yang sedang dibakar dan tindihkan sekeping lagi roti diatasnya.

4. Terbalikkan sandwich dan boleh tambah mentega lagi untuk membakar roti.

5. Tutup api, dan angkat sandwich. Keju akan cair diantara roti dan beginilah rupanya.

Nota:
- Anda boleh menyapu mentega pada sebelah permukaan roti terlebih dahulu sebelum membakarnya
- Kalau anda merasakan membakar roti dengan kuali itu terlalu melecehkan, guna pembakar roti boleh juga
- Oleh kerana saya tidak suka roti yang telalu "terbakar", saya membakar roti hingga keperangan sahaja. 
- Kepada penggemar lada hitam, anda boleh taburkan serbuk lada hitam diatas keju sebelum menindih roti kedua diatas


Dah makan baru teringat nak ambil gambar, hehe… Selamat mencuba! :)

Ramadhan is Coming & I Miss China So Bad!

Assalamualaikum and hello again guys, Terawih starts tonight and I always get an epiphany when Ramadhan is coming. It's 30th Syaaba...